Obec Veltruby
Obec Veltruby

Po, St: 8:00-11:30, 12:30-17:00

rozšířené vyhledávání
Obec Veltruby
Obec Veltruby

Srdečně zveme tuto neděli 17.3.2024 od 10:00 hod. na "Veltrubský karnevalový rej". Průvod obcí vychází od Základní školy Veltruby - může se přidat každý bez rozdílu věku s maskou nebo i bez ní. Těšíme se na vás. 

Změna údajů v řidičském průkazu

3. Pojmenování (název) životní situace

Změna údajů v řidičském průkazu

4. Základní informace k životní situaci

Dojde-li ke změně údajů (osobní údaje), které se zaznamenávají do řidičského průkazu je jeho držitel povinen oznámit tuto změnu a zároveň požádat o vydání nového řidičského průkazu.

Od 1. 7. 2018 se oznamovací povinnost nevztahuje na změnu bydliště, tj. pokud se držitel řidičského průkazu přestěhuje z obce do obce, nemusí již tuto změnu oznamovat obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Důvodem je ta skutečnost, že se údaj o obci pobytu (dříve položka 8) již do řidičského průkazu nezaznamenává.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Oprávněný držitel řidičského průkazu.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Změnu údajů zaznamenávaných v řidičském průkazu je možné oznámit u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností (přehled obecních úřadů obcí s rozšířenou působností – mapa ORP).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Dostavit se na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností, oznámit změnu údajů zaznamenávaných v řidičském průkazu a požádat o vydání řidičského průkazu

Žádost o vydání řidičského průkazu je tisknuta ze systému registru řidičů, kdy po kontrole údajů uvedených v této žádosti, žadatel žádost a údaje v ní uvedené stvrzuje svým podpisem. Obsahem vytištěné žádosti je i fotografie a digitalizovaný podpis.

Při podání žádosti je dále na místě zajišťována fotografie žadatele, a to buď prostřednictvím agendových informačních systémů Ministerstva vnitra (pokud je zde fotografie již k dispozici). V případě, že fotografie žadatele není dostupná z těchto systémů, bude žadatel ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností, pro potřeby vydání řidičského průkazu, vyfocen na místě.

Výše uvedený proces vyžaduje osobní přítomnost žadatele o vydání řidičského průkazu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

V dané věci je možné se obrátit na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností (přehled obecních úřadů obcí s rozšířenou působností – mapa ORP).

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na obecním úřadu obce s rozšířenou působností předložte:

  • platný doklad totožnosti,
  • řidičský průkaz
  • doklady prokazující obvyklé bydliště žadatele na území České republiky (pokud nemá trvalý pobyt na území České republiky)
  • případně další podklady vztahující se k oznámené změně údajů.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Žádost o vydání řidičského průkazu je tisknuta ze systému registru řidičů, kdy po kontrole údajů uvedených v této žádosti, žadatel žádost a údaje v ní uvedené stvrzuje svým podpisem. Obsahem vytištěné žádosti je i fotografie a digitalizovaný podpis.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní poplatek za vydání nového řidičského průkazu činí:

  • 200,- Kč
  • 700,- Kč v případě požadavku o vydání řidičského průkazu ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Změnu údajů zapsaných v řidičském průkazu (vyjma údaje o obci pobytu) musíte oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nejpozději do 5 pracovních dnů ode dne, kdy ke změně došlo.

Řidičský průkaz se vydává v zákonné lhůtě do 20 dnů ode dne podání žádosti o vydání řidičského průkazu - správní poplatek je 200,- Kč.

V případě požadavku vydat řidičský průkaz ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů ode dne podání žádosti, je tento úkon zpoplatněn správním poplatkem 700,- Kč.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Nový řidičský průkaz je nutné převzít osobně nebo prostřednictvím osoby zmocněné na základě ověřené plné moci u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, kde byla žádost o vydání řidičského průkazu podána.

Při převzetí nového řidičského průkazu je držitel povinen odevzdat původní řidičský průkaz, tj. obsahující původní údaje.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci není možné řešit zasláním žádosti elektronickou poštou.

28. Popis byl naposledy aktualizován

13.11.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Úřad

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
polojasno 7 °C 1 °C
středa 20. 3. jasno 9/0 °C
čtvrtek 21. 3. jasno 11/1 °C
pátek 22. 3. oblačno 13/4 °C

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:147
TÝDEN:428
CELKEM:642457

Obec Veltruby